top of page
  • Foto van schrijverCorluy

Lekker koken, ook met bier

Van voorgerecht tot dessert

Iedereen kent de klassiekers: stoverij met Sint-Bernardus of konijn met Bruine Leffe. Koken met bier begint al bij het aperitief en kan worden doorgetrokken tot aan het dessert! Vaak worden biergerechten geassocieerd met vlees en zware sauzen. Toch bestaan er ook heerlijke visgerechten of geeft u veggie bordjes een leuke twist met bier.


recept mosselen met bier

Tips om te koken met bier

Waan uzelf een echte topchef en durf aan te slag te gaan met bier in uw menu. Net zoals bij koken met wijn kiest u bieren met een specifiek smaakpalet om dat te combineren met andere ingrediënten. Frisse bieren of versies met een zurige toets, zoals witbier of geuze, zijn perfect in combinatie met een mooi stukje vis of wit vlees zoals kalfsvlees. Ook bij groenten zoals asperges combineert een sabayon van witbier perfect.


Donker bier met een zoete toets is dan eerder geschikt om met stevigere gerechten te combineren. Begin uw gerecht steeds met een uitje goed aan te bakken. Dit in combinatie met wat verse tijm en een blaadje gedroogde laurier en u bent al goed op weg! Bak hierbij rood vlees of stukken vlees die wat langer mogen sudderen. Voor vegetarische gerechten kiest u voor de volle smaak van boschampignons en seitan die u een mooi bruin kleurtje geeft. Dit alles deglaceert u met een bruin bier van hoge kwaliteit. Dit vormt de basis van een heerlijke saus.


Nagerechten met bier

Net zoals bij wijn selecteert u voor desserts een leuk fruitig en iets zoeter biertje. Erg klassiek is een sabayon of tiramisu met kriek, maar ook chocolademousse krijgt een verrassende toets met bier.


Ook voor wie niet houdt van bier

Omdat bier vaak wordt verwarmd en meegekookt in gerechten gaat de alcoholische smaak voor een deel verloren in het proces. Tafelgasten die niet houden van bier kunnen daarom ook steeds genieten van deze gerechten. U hoeft heus geen doorwinterde bierdrinker te zijn om te genieten van deze gastronomische hoogvliegers.


Enkele recepten met bier


Wilt u ook graag aan de slag met bier in uw keuken? Vraag dan zeker advies bij Corluy Bierhandel. Bier is onze passie, en die delen we graag met iedereen.

12 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page